Asya’nın Terasında 10 Gün: BİR NEPAL YOLCULUĞU

10 gün, 3 şehir; sürüsüne bereket gün doğumu ve batışı; insanı, kültürü, gündüzü, gecesi, eğlencesi, dini, yemeği, dağı, filleri ve daha niceleri… İşte 10 günlük bir Nepal hikayesi. 

Uzunca Bir Uçuş

Mart ayında mükemmel bir iklim var Nepal’de. Gündüz 20 derecelerde, akşamsa 12 civarları… Yani bizim bahar ayları. Tek sorun mevsim geçişinden dolayı biraz sisli olması. En güzel ayın Haziran olduğunu söylüyorlar. Hem sıcaklar yeni başlamış oluyor hem de hava alabildiğine açık oluyor ve neredeyse ülkenin her yerinden tüm ihtişamıyla Everest’i görebiliyorsunuz. Bu yazı bir dağ tırmanışı anlatmayacak zira. Daha çok yerlisi olup kültürün içine gireceğiz. Şöyle başlayayım. Annemin hayaliydi hep Nepal’e yolculuk etmek. Geçen yıl Hindistan, bu yıl Nepal’e gidip tamamladık seyahatnameyi. Hani belgesel kanalında bir program var: “Annemi öldürmenin bilmemkaç yolu” diye. İşte o hesap 10 gün boyunca minimum uyku, maksimum tırmanış ve yürüyüşle geçti seyahat. Önce uzun, aktarmalı bir uçuş… Direkt uçuşla aktarmalı uçuş arasında hatırı sayılır bir fark oluyor. Aktarmalı gidecek olanlara birkaç tavsiye. Genelde aktarmalar Doha’dan yapılıyor. Havaalanı büyük ve bolca alışveriş yapılacak yer var. Eğer uzun saatler havaalanında kalacaksanız iki yöntem var. Ya içeride durmadan dolanacak, bir şeyler alacak, yiyecek, içecek ve halka açık sessiz odalarda uyuklayacaksınız ya da direkt louge bölümüne gidip 55 dolara tüm gününüzü orada geçireceksiniz. Giderken birinci dönerken ikinci yöntemi uyguladım. İkincisi kesinlikle değer. Zaten eğer havaalanında uzun kalacaksanız yiyeceğiniz yemekler ve birkaç çay, kahveyle aynı parayı ödüyorsunuz.

 

Katmandu’da Gündüz-Gece Yaşam

Otel rezervasyonu yapacağınız zaman Katmandu’da kalmanız gereken yer Thamel. Havaalanına mesafesi ortalama 30 dakika. Katmandu’nun bol kornalı, çılgın trafiğinin kalibresine göre 1 saate kadar çıkabiliyor. Taksiyle yaklaşık 4 dolara Thamel’e ulaşabiliyorsunuz. Tabii otele mail atarsanız sizi kırmayıp havaalanından büyük ihtimalle alacaklardır. Nepalliler kibar insanlar. Sizi mutlu etmek için ellerinden geleni yapacaklar. Otelinize yerleştiğinizde ufak bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Gündüzleri genelde elektrik olmuyor. Yani jenaratör temel ışıkları çalıştırıyor ancak fişler ve televizyon gibi yerlerde elektrik olmayabiliyor. Bunun için telefonunuzu filan şarj edecekseniz resepsiyona bırakın. Korkmayın hava kararınca elektrik geliyor. Zaten gündüz dışarıda olacaksınız. 11 yıldır devlet bu tip tasarruflar yapıyormuş. Şanssızlığınız değil yani devlet politikası. Boşverin elektriği çıkın dışarı. Thamel, bolca turistin olduğu ve çarşının bulunduğu bölge. Şehrin kalbi burada. Restoranlar, marketler, barlar vb… mekanların hepsine yürüyerek ya da bisikletli rikşalarla ulaşabiliyorsunuz. Katmandu için 4 gün fazlasıyla yeterli. Şehir büyük ama gezilecek yerler sınırlı. 1 gün içerisinde Patan ve Bhaktapur şehirlerinde kültürel bir geziye çıkabilir; Katmandu’nun tepesinde bulunan Swayambhunath, genel adıyla Maymun Tapınağı’na çıkıp, tepeden şehri seyredebilir ve güneş batarken ölüleri yaktıkları Pashupatinath tapınağına gidip Aarti ayinine katılabilirsiniz. Akşam da bir tabak yemek yiyip Tom&Jerry’de müzik dinleyecek vaktiniz bile kalır. Sabahları erken kalkmanız yeterli. Şehir 10-11 dedi mi kepenkleri indiriyor bilginize… Bu saatten sonra sadece dans klüpleri ve gazinolar açık.

 

Şehir İçi ve Şehirlerarası Yolculuk

Tüm Katmandu ve civarındaki Patan, Bhaktapur şehirlerini gezmek için isterseniz kaldığınız otelden fiyat alabilir ya da bir taksiyle kendiniz anlaşabilirsiniz. Aracın tüm günlük maliyeti 80 dolar civarında olacaktır. Size genelde 10-20 dolar yukarıdan fiyat açacaklar. Pazarlık yapın. Para hesabı çok kolay. 100 Nepal Rupisi 1 dolar. Her şehrin kendine has bir özelliği var. Mesela Patan, Mandala denilen el çizimi resim ve duaları almak için uygun bir yer. Bhaktapur ise maske ve çömlek zanaatlerinin merkezi. Bhaktapur’da ayrıca yemek molası verin. Meydanı yukarıdan gören tatlış bir restoran var. İsmi: Nyatapola. Orada bir Nepal thali (Nepal tabldotu) yiyin. Benden de selam söyleyin. Bu arada şehirlere girmek için para ödüyorsunuz. Mesela Bhaktapur’a girmek kişi başı 15 dolar. Rehber tutarsanız aşağı yukarı 5 dolara sizinle şehri gezecektir. Pokhara ve Chitwan gibi uzak şehirlerarası yolculuklar içinse iki yol var. Biri 6 dolara, sabah başlayan 7 saatlik, hafif yorucu ve sıcak bir otobüs yolculuğu. Diğeriyse 80-90 dolarlık, 5 saatlik bir yolculuk. Yollar kötü. Biraz sallantılı geçecek benden söylemesi.

 

Rengarenk Bir Bahar Karşılama: Holi Festivali

Ülkenin her yerinde baharı karşılamak için yapılan bir festival Holi. 23 Mart yani, bayramın son günü en renkli olanı. Renkli derken, gerçekten renkli. Her yerde satılan boyalar, sizin ve etraftaki yüzlerce insanın yüzüne sürülmek için hazır bekliyor. Eğer Katmandu’daysanız gitmeniz gereken yer Durbar meydanı. Normalde 20 dolar olan giriş ücreti festival günü yok. İsterlerse de vermeyin. Meydana girer girmez üzerinize suların atılacağı ve “Happy Holi” diyerek yüzünüze her renk boyanın sürüleceği bir keşmekeşe hazır olun. İnsanların öylesi kalabalık bir ortamda bile kibarlığı takdire şayan. Taksim’de Noel Baba kostümlü tacizciler için açık büfe olabilecek bu kalabalıkta ıslanmak dışında sizi rahatsız edebilecek hiçbir şey yok. Sabahın erken saatlerinde başlayan festival, güneşin batmasıyla son buluyor. Hayatta bir kere mutlaka yaşanması gereken bir festival Holi.

 

Yüksek Rakımda Bir Göl Kenarı: Pokhara

Katmandu’dan sonra Pokhara bir yazlık şehir gibi geliyor insana. Göl kenarına kurulmuş, sakin ve dağ eteklerinde bir yer. Everest tırmanışı yapanların başlangıç noktası ve alternatif sporların Nepal’deki ana merkezi. Nepal’de zaten bolca turist görüyorsunuz, Pokhara’da göl kenarında yürüdüğünüzde neredeyse Nepalli görmeyeceksiniz. Eğer trekking, dağ yürüyüşü, yamaç paraşütü gibi meraklarınız varsa o zaman buraya en az 5 gün ayırmalısınız. Trekking turları çeşit çeşit. Birkaç saatlikten bir haftalık yürüyüşlere kadar geniş bir yelpazede tur alınabiliyor. Tüm market bölgesi, restoranlar ve neredeyse her birinde canlı müzik olan barlar Fewa gölünün kenarında toplanmışlar. Ayrıca sabah erken saatlerde ya da gün batışında gölde bir kayık kiralayıp gölün ortasındaki tapınağa da gidebilir ya da serbestçe dolaşabilirsiniz. 1 saatlik kiralama bedeli 4 dolar civarında. Size ortalama iki saat tadını çıkarmak için rahatça yetecektir. Burada bir de sabahın köründe kalkıp Sarangkot isimli yüksek tepeden gün doğumunu izleme ritüeli var. Biraz tırmanması ve uyanması zahmetli ancak değer. Devi’s Fall isimli yer altındaki şelale, Tibet göçmenlerinin kampı gibi gezilecek pek çok yer bir bölgede. Taksiyle günlük 40 dolara binlerce yarasanın bulunduğu, biraz şehrin dışındaki mağara dahil tüm Pokhara’yı gezebilirsiniz. Doğa sporları işine girmiyorsanız şehir 2 günde bitiyor haberiniz olsun. Sonrası size kalmış.

 

Yüksek Dağlardan Vahşi Doğalı Ormanlara: Chitwan

Katmandu ya da Pokhara fark etmez sizi gene en az 5 saatlik bir yolculuk bekliyor fakat bambaşka bir doğaya gidiyorsunuz bu sefer. Fillerin ve atlı arabaların ulaşım aracı olarak kullanıldığı, 650’den fazla gergedan ve 150’den fazla kaplanın ikamet ettiği Chitwan isimli doğal park. Burası şehirden ayrı bir köy. Küçük bir yer ve sadece doğa yürüyüşleri, fil banyoları gibi etkinlikleri yapabileceğiniz sessiz ve sakin bir yer. Sabah gün doğumuyla kanoya biniş, fil safarisi, jip safarisi, fil banyosu burada yapabileceğiniz aktiviteler. Sizin bir şey düşünmenize gerek yok kaldığınız otel hangisi olursa olsun bu turu size organize ediyorlar. Tüm bu söylediklerimi 2 tam günde yapabilirsiniz. Size maliyeti ise kişi başı 80 dolar. Gergedanları seyretmek, fillerle ormanda gezmek, sabah sessiz bir nehir gezisi ve doğa yürüyüşüyle güne başlamak için fazlasıyla değer. Zaten başka yapabileceğiniz bir etkinlik yok bu şehirde. Böcek ve kertenkelelere karşı da bir sprey getirmeniz bacaklarınızı delik deşik olmaktan kurtarır benden söylemesi. Koca ülke burada anlatılarak bitirilemez elbette. Gel gelelim yerimiz kısıtlı. E hepsini anlatırsam gitmeye ne gerek kalır değil mi? Bundan sonrası sizin biletleri almanıza kalmış. Şimdiden bol keyifli seyahatler. Her türlü sorunuz için de mail adresimden benimle iletişime geçin. Bol bol gezin. Hayat yeni yerler görünce güzel. Sevgiler…