BEYAZ YAKA SEKS ve İLİŞKİ HARİTASI
Bugün büyük şehirlerde çalışan insanların %67’si büyük kurumsal şirketlerde ya da en azından büyük kurumsal şirketlerle çalışıyor. Hal böyle olunca plaza hayatı seks ve ilişkiler konseptine bambaşka dinamikler getiriyor. Bakın beyaz yakalıların karnesinde neler bulunuyor?
İlişki Nice to have mi yoksa must mı?
Linkedin Türkiye’de 4.8 milyon beyaz yakalı olduğunu tahmin ediyor ve bu rakam her geçen gün %140 oranla artıyor. Tabii bu kadar çok beyaz yakalı ve bol bol plaza hayatı artık işleri, “Müşteriyi puş edelim. Toplantı set edelim” noktasından daha özel ilişkilerin olduğu seviyelere taşıyor. Tulsa Üniversitesi psikoloji profesörü Amy Nicole Salvaggio, “Aynı ortamda 1 yıldan fazla çalışan insanlar o ortamda kendilerini güven hissetmeye başlarlar. Kişinin çalıştığı ofisin ev gibi rutin hayatın içerisine girmesi, orada belirli bir vakit geçirilmiş olması romantik bir ilişki için gereken ortamı hazırlar” diyor. Romantik bir ilişkinin ortaya çıkmasındaki en büyük faktörün ise ofis kültürü olduğunu söylüyor. Yani “Rahat konuşmalar, belden aşağı şakalar ve cuccuk hareketleri yapılan ofislerde insanlar daha kolay romantik ilişki yaşıyorlar.
Plazalar Evlilikleri Cancel mi Ediyor?
Londra’da 957 kişi üzerinde yapılan seks davranışı araştırmasına göre erkeklerin %65’i, sıra dışı ve evlilik dışı cinsel birliktelikte bulunduğu kadınlar beyaz yakalı. Christine L. Williams, Patti A. Giuffre, Kirsten Dellinger’ın Annual Review of Sociology’de yayınladıkları Sexuality in the Worklplace (İşyerinde Cinsellik) isimli kitapta, “Orta ve üst sınıf beyaz yakalılar 18-25 yaş arasında evlendikleri takdirde ilk 5 yıl içerisinde %38 oranla boşanıyorlar.” Boşanmaların sebebiyse %87 oranında “İlgisizlik ve aldatılmak.” Yani beyaz yakalı olunca hem işi hem müşteriyi hem de özel hayatınızı handle etmeniz, sık sık sevgiliniz mutlu mu diye check etmeniz filan gerekiyor. İgnore ederseniz plazada yaşanan bir romantik ilişkinin artından evliliğiniz cancel oluyor. (Bayağı alıştım yazarken bu jargona, sanırım bağımlılık yapıyor.) Neyse bir sonraki konuya forward ediyorum.
Romantizm Hiyerarşisi
ABD İnsan Kaynakları Yönetimi Topluluğu raporuna göre, İnsan Kaynakları uzmanlarının %43’ü iş yerlerinde romantik ilişkilerin olduğunu bildiriyorlar. Yani neredeyse her 2 iş yerinden birinde mutlaka sevgililer oluyor. Los Angeles Martin & Martin Avukatlık bürosu sahibi Areva Martin, “Bu da her 2 iş yerinden birinde işverenler ofisteki ilişkileri ve dedikoduları ayrı bir özenle yönetmek zorunda olduğu anlamına geliyor” diyor. Yani artık işveren işi gücü bırakıyor ofisin uçkurunu handle ediyor. “Aynı statüdeki çalışanlar arasında tek endişelenilecek şey performanstaki ani değişiklikler olabilir ancak işverenin en çok dikkat etmesi gereken nokta, yöneticilerle çalışanları arasındaki romantik birlikteliklerdir. Burada taciz, mobbing gibi yasadışı durumların ortaya çıkma olasılığı aynı unvandaki çalışanlara oranla %89 daha yüksektir.” Bu insanları hepimiz biliyoruz, duyuyoruz. “Özel dosyaları al. Akşam mesaiye kal” çakalları hiç de öyle 200 torba çimento, 20 kamyon çakıl, 15 tane kapı, 30 kamyon ince kum…” diye durumu toparlamaya çalışan Şener Şen’ler kadar sempatik insanlar değiller. Filmdeki gibi “Tükür babanın yüzüne” diye hafif cezalar alırlarsa, bu insanlar plazalarda var olmaya devam edecekler. Buradan yetkililere sevgiler. Uzatmadan topikimize dönelim.
Ofis Performans Değerlendirmesi
Nick Drydakis, Cinsel Aktivitenin Vergiler Üzerindeki Etkisi adlı kitabında, “Araştırmalara göre ofis ortamında birinden hoşlanan kişiler, evli kişilere göre %65 daha yüksek performans gösteriyorlar. İşe olan sevgileri ve yaptıkları şeylerden aldıkları tatmin artıyor. İşe daha erken geliyorlar. Kıyafetlerine daha çok dikkat ediyorlar ve daha pozitif bir tavır sergileme eğiliminde oluyorlar” diye yazıyor. “Ofisteki bekar kişiler arasında dramatik geçişler olması mümkün. Beyaz yakalılar içinde aktif cinsel hayata sahip kişiler düzenli spor ve diyet yapmaya daha yatkın oluyorlar. Aynı şekilde romantik birliktelikleri sona eren kişilerinse performansları daha düzensiz oluyor ve 1’e 3 oranında işten ayrılmaya daha yatkın oluyorlar.” Ah deli gönül! Vezir de ediyor rezil de bizim beyaz yakalıyı. İş dışında edilen şiddetli kavgalar, ofiste, “White chocolate mocha grande ister misin aşkım?” diye devam etmiyor demek ki.
Kartvizitten İlişkiler
Blixa Scott, Neden Mavi Yakalı Erkeğime Aşığım? kitabında, “Başarılı kadınlar, erkeklere göre daha az statüye göre eş tercihi yapıyor” diyor. “İş hayatında beyaz yakalı kadınlar arasında eşlerinden daha yüksek ücretler alan ve daha iyi okullardan mezun olanlara daha sık rastlanıyor. Beyaz yakalı erkekler arasında kadının iyi ücret alması ve eğitimli olması önemli ancak kadınlarda gelir seviyesi ve statü yükseldikçe ilişkilerinde bunlara verdikleri önem azalıyor. Statü, akademik ve profesyonel kariyer, unvan gibi konulara en çok dikkat edenlerse kurumsal sektöre yeni başlamış, 1-3 yıl arası çalışma süresi olan kişiler. Bu yeni beyaz yaka olmuş erkek ve kadınlar arkadaşlar için şunu söyleyebilirim. Onlar sizin seks ve ilişki partnerleriniz, çeyrek dönem raporlaması yapan ofis çalışanları ya da CV gönderen potansiyel iş arkadaşlarınız değiller.” Bizim Türkiye’nin maço tavrına uyar mı bilinmez ancak insanlar beyaz yakalı merdivenlerini tırmandıkça kıyafetlerini değil de kartvizitlerini çıkarmaya başlıyorlar orası aşikar.
Plaza Bahane Aşk Şahane
CEO, koordinatör fark etmez. Plazada kaçıncı katta olduğunun bir önemi de yok. Sonuçta ilişkide de yatakta da herkes çıplak. Akşam sarılarak uyuduğumuzda kimse sarılmasından insanın mesleğini ya da kaç üniversite bitirdiğini tahmin edemiyor. Her şeyin özeti, kadın ve erkek belirli bir süre bir arada duruyor ve birbirini çekici buluyorsa o ilişkinin önünde gökdelenler filan duramıyor. Önemli olan ilişkiyi özveriyle sürdürmek, problemleri o beyaz yaka dilindeki samimiyetsizlikle değil, iletişim kurarak, düzgün kelime ve açık bir Türkçe’yle halledebilmek. Yakanın beyazının, mavisinin bir önemi yok. Yeter ki gönüller sikecıl olsun. Gününüz güzel, ilişkiniz özel olsun. Ok. Bye.
BEYAZ YAKA EDEBİYATI 101:
Bunun bir açık sözlüğü yok. Yaşanarak edinilen bir dil biçimi. İşte plaza dilinin temel özellikleri:
1- Chicken Translate – Piliç Çevirme
En önemki özelliği de İngilizce bir kelimenin arkasına “edelim, olalım, yapalım” gibi tamamlayıcı yüklemler yerleştirip o sözcüğü Türkçe’ye kazandırmak.
Örnek: “Down oldum, justify edelim”
2- Üçüncü Çoğullar
Topluluğa yapılan konuşmalarda özellikler daha üst kattaki yöneticilerin her fiili sanki bizzat kendisi de yapıyormuş gibi üçüncü çoğul şahısla kullanması.
Örnek: “Akşam biraz fazla mesai yapalım. İşi mutlaka yarına bitirelim. Sabah erkenden ofiste olalım.”
3- Olmak ya da Olmamak
Plazalıların tek bir yüklem kelimesi yetmediği için yapılan eylemin iyice üzerine basmak ve bir var oluşsal yaklaşım yaratmak için “olalım” eylemini kullanması.
Örnek: “Yapıyor olacağım. Arıyor olalım. Bekliyor olacağım. Olacağım ya da olmayacağım.”
4- Onay İkilemesi
Nedeni tam olarak bilinmese bile bir durumu herhalde iki kat daha fazla onaylamak ve kesinlikle anladığını göstermek için hem Türkçe hem de ingilizce olarak yanıtlamak.
Örnek: “Tamam, okey!”
Yayınlandığı Yer: Cosmopolitan Türkiye